Programma
Wonen is een recht.
Realiseren van betaalbare woningen voor iedereen, waarbij ook ruimte is voor alternatieve woonvormen als Tiny Houses en Uuthuuskes in een flexibele woonschil.
‘Out-of-the-box’ denken is op dit onderwerp noodzakelijk. Kijk wat er mogelijk is, niet wat onmogelijk is!
Minder overlast (ondermijnende) criminaliteit door meer zichtbare en onzichtbare handhaving en hulpverlening. Bijvoorbeeld door het realiseren van meer cameratoezicht op plekken waar dit noodzakelijk wordt geacht.
​
Overleg met Baarle-Hertog om overlast van vuurwerk (transport, handel en gebruik) zoveel mogelijk te beperken; een Europees thema.
Minder overlast (ondermijnende) criminaliteit door meer zichtbare en onzichtbare handhaving en hulpverlening. Bijvoorbeeld door het realiseren van meer cameratoezicht op plekken waar dit noodzakelijk wordt geacht.
​
Overleg met Baarle-Hertog om overlast van vuurwerk (transport, handel en gebruik) zoveel mogelijk te beperken; een Europees thema.
Proberen de unieke enclave-situatie op de UNESCO-lijst te krijgen om hiermee het toerisme te stimuleren.
Multimedia zoals QR-codes inzetten voor een betere informatievoorziening omtrent bezienswaardigheden of wetenswaardigheden.
Busverbinding lijn 132 over Ulicoten moet in stand blijven. Het aantal ritten per dag mag niet verder worden beperkt.
Uitgaande van bestuurlijke zelfstandigheid de samenwerking met de gemeenten Alphen-Chaam en Gilze-Rijen in stand houden. De ABG-organisatie efficiënter inrichten. Kosten besparen, door onder andere inhuurkrachten tot een minimum te beperken.
Een veilige plek om te wonen, werken en recreëren is één van onze basisbehoeften.
Inzetten op de terugkeer van het huisartsenspreekuur en de prikpost in het dienstencentrum te Ulicoten.
Het masterplan centrum Baarle geeft een kwaliteitsimpuls tot aan de gevel. Met dezelfde intentie mag dit ook gelden voor woningen en bedrijfspanden.
Hoge kosten voor Jeugdzorg en WMO aan de achterkant voorkomen door te investeren aan de voorkant, bijvoorbeeld in signalering en preventie. Informatievoorziening moet voor iedereen toegankelijk zijn. Mantelzorgers ondersteunen en alle vrijwilligers koesteren.
Agrarisch beleid: gemeente moet geen strenger beleid hanteren dan provinciaal- of landelijk beleid.
Agrariërs zijn belangrijke “spelers” voor ons dorp, veel economische activiteiten in de gemeente vloeien voort uit de agrarische sector.
Bijna alle facetten van sport zijn in onze gemeente aanwezig. Een unieke situatie, waar we trots op kunnen zijn.
Daarnaast faciliteren van laagdrempelige manieren van bewegen, zoals wandelen en fietsen.
Sportpark de Bremer in Ulicoten up to date houden.
Het CCB moet een aansprekend en functioneel gebouw worden voor iedereen. Voldoende volume en realisatie binnen de gestelde kaders.
Gemeente toont initiatief en faciliteert om kunst, cultuur en verenigingen te stimuleren. Onze verenigingen zijn het cement in de samenleving.
Het Bels Lijntje maximaal voorzien en laten aansluiten aan het netwerk van snelfietsroutes in Brabant. Aangezien het een toeristisch fietspad is en veelvuldig gebruikt wordt, moet de veiligheid extra geborgd worden.
Burgerparticipatie ten volste stimuleren en faciliteren.
Werking van de Adviesraad Sociaal Domein kan als voorbeeld dienen voor het instellen van nieuwe adviesraden.
Raadsakkoord op hoofdlijnen en besturen met wisselende meerderheden. Meer openheid in processen.
Grootschalige zon- en windenergie leidt niet tot een stabiele energievoorziening, roept maatschappelijke onrust op en past niet in een landelijke en toeristische gemeente als de onze. Kleinschalige initiatieven toestaan, vruchtbare landbouwgrond sparen en de “zonneladder” toepassen.
Focus op alternatieve energiebronnen zoals groen gas, kernenergie en innovatieve oplossingen.
Geen wijken verplicht van het gas af, voordat er sprake is van een stabiele energievoorziening, de infrastructuur op orde is en de betaalbaarheid geborgd is.
Samenwerking met Baarle Hertog binnen de BGTS[1] verder ontwikkelen.
[1] BGTS: Benelux Groepering Territoriale Samenwerking. De ‘enclaveraad’.
Stimuleren van biodiversiteit door subsidieprogramma’s als Erven Plus[1] en STILA[2].
Informatievoorziening m.b.t. asbestsanering en sloopregeling stroomlijnen.
Balans vinden tussen ecologisch bermbeheer en de gevaren voor de volksgezondheid en verkeersveiligheid.
[1] Erven Plus: verbetering van het leefgebied van erfbewonende soorten zoals zwaluw, mus, uil en vleermuis. Regeling waarbij de provincie de inleg verdubbelt
[2] STILA: Stimuleringsregeling Landschap. Regeling waarbij de provincie de inleg verdubbelt.
Blijven stimuleren van landbouwontwikkeling.
Huisvesting van MKB-bedrijven in het buitengebied (VAB[1]) toestaan, rekening houdend met toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van reeds bestaande bedrijven in het buitengebied.
Ontwikkeling van kernrandzone rondom alle kernen.
Een actief winkelbeleid voeren; voorkomen van leegstand en inzetten op een kwalitatief goede exploitatie.
Mogelijkheden tot uitbreiding industrieterrein verkennen.
[1] VAB: Vrijkomende Agrarische Bebouwing
Meedoen, meedenken, faciliteren en ondersteunen door bijvoorbeeld bouwvergunningen te vereenvoudigen en legeskosten te reduceren als dit bijdraagt aan de energiereductie en/of vermindering van ammoniak emissie.
Afvalbeheer; nieuwe manier van afvalinzameling na een jaar looptijd evalueren.
BSO en peuterspeelzaal blijven faciliteren. Het behoud van de Bernardusschool in Ulicoten en van De La Salle in Baarle-Nassau is erg belangrijk.
Leerlingenvervoer moet een kwalitatieve afweging zijn, waarbij nadruk wordt gelegd op het stellen en borgen van de juiste criteria.